Atelier de instruire”Rolul efectiv al femeilor în promovarea securității umane și comunitare”
- 12 aprilie 2024
- Posted by: i4dd
- Category: Comunicat de presă
La 9 aprilie 2024, Asociația Obștească Institute for Democracy and Development a desfășurat un workshop cu genericul ,,Rolul efectiv al femeilor în promovarea securității umane și comunitare”.
Această activitate este realizată în cadrul proiectului “Enhance Women’s Inclusion in peace Processes and Sustainable Responsible in Humanitarian Aid” (Sporirea coeziunii femeilor în procesele de pace și răspunsul durabil în ajutorul umanitar), cu suportul UN Women, și sprijinil financiar al Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF/ Women’s Peace and Humanitarian Fund).
Cristina Lesnic, co-fondatoare a AO I4DD, Secretara de Stat a Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, Reprezentanta-adjunctă de țară UN Women, Svetlana Andrieș și secretara pe afaceri politice a Ambasadei Suediei în Republica Moldva, Pernilla Nordvall au salutat participantele la inaugurarea workshop-ului.
Evenimentul a găzduitpeste 50 de participanți și participante ai autorităților naționale, organizații internaționale, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai administrației publice locale, experte și experți, mediul academic și persoane refugiate din diferite raioane ale Republicii Moldova.
Această activitate a permis participanților și participantelor să discute subiecte de actualitate ce țin de securitatea umană și cea comunitară, accesul la servicii psihologice pentru depășirea traumei, modul de prevenire și combatere a informațiilor false și propagandei, reziliența comunităților în procesul de consolidarea a păcii, rolul efectiv al Agendei Femeia, Pacea și Securitatea din Republica Moldova, precum și contribuțiile organizațiilor regionale și internaționale în prevenire, protecție, reabilitare și participare. La fel, pe agenda de discuții, cele trei asociații ale femeilor din cadrul Poliției, Armatei Naționale și Procuraturii Generale au abordat rolul și pașii întreprinși pentru a promova sentimentul de securitate și abilitare a femeilor pentru abordarea păcii din perspectiva implicării femeilor.
Acest atelier de lucru a scos în valoare vocea femeilor din comunitățile de persoane strămutate din Ucraina în Republica Moldova, inclusiv participarea în calitate de formatori și formatoare a reprezentanților și reprezentatelor DCAF Chișinău, GNWP, Asociației Femeilor din Poliție, Asociația Femeilor din Procuratură, Asociația Femeilor din Armata Națională, primare și consiliere raionale, jurnaliste și psiohologe, experte în domeniul politicii externe și de securitate, conflict și gender.
Multiple lecții învățate și experiențe, reflecții despre mecanismul de protecție temporară umanitară, activități de art terapie, modul de coeziune socială și comunicare, sporirea rezilienței la nivel local, dezvoltarea comunităților prin integrarea dimesiunii de gen și solidaritatea au fost printre ideile și necesitățile colectate în cadrul acestui atelier. Atelierul de instruire a oferit oportunități de network și identificare a noilor idei, și opinii.