Institute for Democracy and Development

Chișinău, str. Decebal 23
Luni - Vineri 9.00 - 18.00
(+373) 78 189 278

Conferința regională ,,Consolidarea integrității din interior: Consolidarea controalelor interne pentru un viitor”

În perioada 3-4 decembrie 2024, la Chișinău s-a desfășurat Conferința regională ,,Consolidarea integrității din interior: Consolidarea controalelor interne pentru un viitor”, organizată de către DCAF, cu suportul Suediei.

Institutul pentru Democrație și Dezvoltare a participat la acest eveniment în calitate de vorbitori în cadrul sesiunii “Provocările și oportunitățile în creșterea integrității instituționale” și moderatori ai sesiunii ,,Amenințări urgente și noi în domeniul corupției și tendințele de viitor”.

În cadrul sesiunii “Provocările și oportunitățile în creșterea integrității instituționale”, co-fondatoarea I4DD, Cristina Lesnic a prezentat cele 25 recomandări ale GRECO, Consilului Europei formulate în cadrul celui de-al 5 lea Raport de evaluare GRECO cu privire la Republica Moldova (prevenirea corupției și promovarea integrității autoritățile publice centrale guvernamentale (în funcții de top management) și autoritățile de aplicare ale legii), care a fost publicat la 12 martie 2024. În lista celor 25 recomandări dintre care 13 la nivel de Guvern și 12 pentru autoritățile de aplicare ale legii (Poliția și Poliția de Frontieră) sunt trecute: recrutarea și identificarea Secretarilor de Stat/Secretarilor de Stat Guvern potrivit integrității/conflictelor de interese; adoptarea registrului/actualizarea cu lista persoanelor din poziție top management;   ateliere de sensibilizare pentru persoanele admise în funcție de nivel înalt/inclusiv sistematic; reguli pentru funcțiile manageriale angajate de a încheia contracte cu agențiie economici, operaționalizarea serviciilor de audit; mecanismul de implementare a regililor post-angajare cu privire la persoanele din pozițiile top management.

În cadrul intervenției I4DD s-a menționat despre impactul realizării recomandărilor specifice pentru Poliție și Poliție de Frontieră printre care creșterea reprezentării femeilor în Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră; dezvoltarea regulată a recepției donațiilor de către structurile Poliției și Poliției de Frontieră; publicarea pe pagina web și modalitatea de implementate; ateliere de lucru regulate pe managementul riscurilor, inventariul funcțiilor sensibile; coduri de etică devzoltate și publicate cu prevederi despre integritate; selectarea pe bază de merit a conducerii Inspectoratului General al Poliției ( la nivel de șef-adjuncți) și limitarea numirii pe bază de ,,interimat”; remunerarea și predictibilitatea evoluției în carieră pentru anagajații cu statut special; mecanism de supraveghere efectivă pentru implementarea regulilor post-angajare restricții și aplicarea sancțiunilor.

Republica Moldova trebuie să îmbunătățească eficacitatea sistemului de promovare a integrității și de prevenire a corupției la nivel central și în cadrul autorităților de aplicare a legii. I4DD a menționat că statul este la etapa în care trebuie să confrunte problemele și să asigure transformările. Există o interdependență între parcursul Republicii Moldov la UE și rolul CoE (GRECO). Cristina Lesnic a subliniat că  “recomandările GRECO nu sunt opționale sau “à la carte” ! Consiliul Europei este o anticameră pentru aderarea la UE”.

Moderarea sesiunii ,,Amenințări urgente și noi în domeniul corupției și tendințele de viitor” a scos în evidență noi riscuri, amenințări și vulberabilități ce țin de utilizarea inteligenței artificiale.

De 10 ani, Republica Moldova se află în procesul de monitorizare politică de către Consiliul Europei, or orice reformă ce ține de statul de drept și democrație trebuie consultată cu CoE.

În context, aderarea la UE implică acceptarea și împărtășirea valorilor de care este atașată UE, sub forma Acquis-lui comunitar, iar GRECO este autoritatea CoE și mecanismul de referință pentru standardele anticorupție. Sprijinul GRECO constă în a face măsurile naționale anticorupție mai eficiente și joacă un rol cheie în a-i ajuta să îndeplinească standardele cerute.

I4DD a sugerat în cadrul Conferinței de a urgenta implementarea recomandărilor formulate în cadrul celui de-al 5 lea Raport de evaluare GRECO cu privire la Republica Moldova și inițierea pregătirii evaluării pentru ce-a de-a 6 rundă care vizează autoritățile publice locale. Acest exercițiu va constitui un test de maturitate și o punte de a accelera aderarea la UE.

ro_RORomanian